sobota 31. marca 2012

Halle Maria Berry



Halle Maria Berry (IPA: /hæli bɛri/; narodená 14. augusta 1966) je americká herečka, modelka a kráľovná krásy. Získala cenu Emmy a Zlatý glóbus za film Introducing Dorothy Dandridge a v roku 2001 Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za výkon v Plese príšer. Je tak prvá a zatiaľ jediná žena afroamerického pôvodu, ktorá vyhrala cenu za najlepší ženský herecký výkon. Je jedna z najlepšie platených herečiek v Hollywoode. Tiež sa zúčastnila produkcia niektorých svojich filmo





Predtým, ako sa stala herečkou, sa Berry zúčastnila viacerých súťaží krásy a v roku 1986 sa dostala do súťaže Miss USA, kde skončila na druhom mieste. Na súťaži Miss World sa umiestnila na šiestom mieste. Jej prelomová úloha bola v roku 1991 vo filme Jungle Fever. To viedlo k ďalším ulohám vo filmoch








Flinstonovci (1994), Bulworth (1998), X-Men (2000) a jeho pokračovanie a Dnes neumieraj (2002). V roku 2005 tiež vyhrala Zlatá malina za najhoršiu herečku (za rolu vo filme Catwoman) a cenu prijala osobne


Berry sa narodila ako Maria Halle Berry (neskôr, v roku 1971, sa nechala premenovať na Halle Maria Berry). Jej matka bola psychiatrická sestra a otec pracoval v rovnakej psychiatrickej liečebni ako ona. Berryni rodičia sa rozviedli, keď jej boli štyri roky; potom vyrastala len s matkou.




S herectvom začala v 80. rokoch 20. storočia. Prelomová rola bola vo filme Jungle Fever, kde si zahrala drogovo závislú Vivian. Ďalej si v roku 1991 zahrala vo filme Strictly Business a v roku 1992 v Bumerangu. V roku 1994 hrala vo Flintstonovcoch. Vďaka úlohe v Introducing Dorothy Dandridge sa roku 1999 stala prvou černoškou, ktorá bola nominovaná na Oscara. Potom si zahrala vo filme X-Men (2000) a jeho pokračovaniach (2003 a 2006).
V roku 2001 si zahrala úlohu manželky popraveného vraha v Plese príšer. Za túto úlohu bola nominovaná na Oscara a následne sa stala prvou Afroameričankou, ktorá cenu za najlepšiu herečku získala.
Roku 2002 stvárnila rolu Bondovej milenky Jinx vo filme Dnes neumieraj. Ďalej hrala vo filmoch ako Gothika alebo Catwoman.



CZIN.eu
Halle herecká kariéra vzlietla v roku 1989, kedy získala rolu hrá "Emily Franklin" v televíznom seriáli "živých bábik". Ironicky, to bolo rovnako ako Halle začala budovať si kariéru ako herečka  Krátko potom, čo dostal svoju prvú rolu v seriáli, Halle získala svoju ​​prvú veľkú filmovú úlohu "Vivian" v kontroverznom filme Spike Leeho "Jungle Fever". To však nemalo viesť k väčšej a lepšej veci hneď a Halle sa musela vrátiť na malú obrazovku hrať "Debbie" Portera v seriáli knots Landing ".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára